Health & Medicine

The process of in-vitro culturing of Streptomyces to reduce time for the secondary metabolites production.

The process of in-vitro culturing of Streptomyces to reduce time for the secondary metabolites production.

 

Research Name:

The process of in-vitro culturing of Streptomyces to reduce time for the secondary metabolites production.

ชื่องานวิจัย :

กรรมวิธีการเลี้ยงเชื้อสเตรปโตมัยสีท(Streptomyces) ในหลอดทดลองเพื่อลดระยะเวลาในการผลิตสารเมแทบอไลท์ทุติยภูมิ 

 

Background and importance:

     The production of secondary metabolites from bacteria often takes a long time for culturing the bacteria cells, which may result in contamination problems during incubation process. Therefore, in order to get rid of the occurrence of such problems and to be able to use quickly.  The process was developed to accelerate the growth rate and increase productivity secondary metabolites in the suitable equipment sets.

ที่มาและความสำคัญ :

     การผลิตสารเมแทบอไลท์ทุติยภูมิจากแบคทีเรียมักจะใช้ระยะเวลานานในการบ่มเลี้ยงเชื้ออาจส่งผลต่อการปนเปื้อนเชื้ออื่นที่ไม่ต้องการ ดังนั้นเพื่อลดการเกิดปัญหาดังกล่าวและสามารถใช้ประโยชน์ได้อย่างรวดเร็วจึงได้พัฒนากระบวนการเลี้ยงที่ช่วยลดระยะเวลาในการผลิตและเพิ่มผลผลิตเมแทบอไลท์ทุติยภูมิด้วยการเร่งอัตราการเจริญของเชื้อในชุดอุปกรณ์ที่เหมาะสมสำหรับเชื้อ

 

Technology:

            The research teams have developed the technique by using the baffled flask containing glass beads. The shaking with glass beads can be increased the rate of oxygen exposure into the culture media. It was found that the aforementioned equipment used in culture will accelerate the growth rate and increase productivity in a faster time than former (stand the flask) methods

เทคโนโลยี :

     ทางนักวิจัยได้ศึกษาพัฒนาเทคนิคการเลี้ยงเชื้อด้วยการเขย่าขวดเลี้ยงเชื้อแบบก้นจีบที่บรรจุเม็ดลูกปัดแก้วอยู่ภายในเพื่อเพิ่มอัตราการสัมผัสออกซิเจนลงไปในอาหารเลี้ยงเชื้อ โดยพบว่าชุดอุปกรณ์ดังกล่าวที่ใช้ในการเลี้ยงเชื้อ จะช่วยเร่งการเจริญและเพิ่มผลผลิตได้ในระยะเวลาที่รวดเร็วกว่าวิธีดั้งเดิม

 

Advantages / Pros:

1. it was reduced the contamination

2. It can be Increased secondary metabolites productivity

3. It can be accelerated the growth rate

ข้อดี / จุดเด่น :

1.ลดการปนเปื้อน
2.เพิ่มอัตราผลผลิต
3.เร่งอัตราการเจริญเติบโต

 

Intellectual Property Status:

Petty patent application number 1503002065

Patent No.  15066

สถานะทรัพย์สินทางปัญญา:

หมายเลขคำขออนุสิทธิบัตร 1503002065  

เลขที่สิทธิบัตร  15066

 

Inventor :

Assoc.Prof.Dr. Monthon Lertcanawanichakul

ผู้ประดิษฐ์ :

รศ.ดร. มณฑล  เลิศคณาวนิชกุล

 

Information : 

Office of Intellectual Property and Technology Transfer

Science and Technology Park Walailak University

Tel. 075-672927, http://ipdb.wu.ac.th

 

สนใจสอบถามข้อมูล  

สำนักงานทรัพย์สินทางปัญญาและถ่ายทอดเทคโนโลยี

อุทยานวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี  มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์

โทร. 075-672927 , http://ipdb.wu.ac.th

 


TOP