Science & Technology

Essential Oil Active Sachet – An innovation for premium-grade fragrant rice

Walailak Innovation 05, October 2018

 

Essential Oil Active Sachet – An innovation for premium-grade fragrant rice

 

A long-lasting fragrant and fungal-free brown rice

 

As one of the world’s leading rice exporters, Thailand produces and exports more than a million tons of unique, premium-grade rice internationally each year. Consumer demand for Thai rice, especially Thai fragrant rice, is increasing. The value of Thai fragrant rice is worth more than $1,200 per ton thus far in 2018. Although brown rice is rich in nutritional compounds containing several biochemicals and providing many positive health benefits, it also has the critical drawback of a limited shelf-life. Because of its plentiful nutrients, brown rice can rapidly deteriorate and spoil due to contamination of microorganisms, insects and pests. Chemical reactions such as lipid oxidation can be particularly destructive to rice stores. Varieties of flora, fortunately, can be used to produce essential oil volatiles, such as Michelia alba oil, that not only give a sweet scent but also retard harmful chemical reactions. This essential oil exhibits excellent antifungal and insecticidal properties without producing any harmful effects on human health. This innovation has the potential to increase the value of Thai brown rice and allow it to be more competitively traded in the world market. This simple, flexible and low-cost technology makes it possible for both small-scale households and large-scale enterprises to safeguard high-quality rice. Furthermore, this technology supports local, Thai farmers by enabling them to better store and sell rice on their own.

   

ประเทศไทยเป็นประเทศที่ผลิตข้าวและส่งออกข้าวรายใหญ่ของโลกโดยส่งออกโดยเฉลี่ยปีละปริมาณหนึ่งล้านตัน ข้าวที่มีกลิ่นหอมของไทยมักจำหน่ายเป็นข้าวเกรดคุณภาพสูงและได้ราคาสูงมากกว่าข้าวขาว โดยราคาตันละประมาณ 1,200 ดอลลาร์สหรัฐอเมริกาในปี 2018 ข้าวกล้องเป็นข้าวที่มีสารอาหารสูงและมีประโยชน์ต่อสุขภาพในการนำมาบริโภค อย่างไรก็ตามข้าวกล้องมีอายุการเก็บรักษาที่สั้นเพราะสามารถเสื่อมสภาพได้อย่างรวดเร็วจากเชื้อจุลินทรีย์ แมลง และปฏิกิริยาทางเคมี ไอระเหยของน้ำมันหอมระเหยจากดอกไม้หลายชนิดเช่นดอกจำปีนอกจากจะมีกลิ่นหอมแล้วยังมีคุณสมบัติในการต้านทานการเจริญเติบโตของเชื้อราและต้านแมลง ป้องกันการเกิดปฏิกิริยาเคมีต่างๆในข้าวกล้องได้เป็นอย่างดี ดังนั้นการผลิตบรรจุภัณฑ์ที่มีไอระเหยของน้ำมันหอมระเหยจากดอกจำปีจึงช่วยในการยืดอายุการเก็บรักษากล้อง ทำให้ข้าวกล้องมีกลิ่นหอมและปราศจากเชื้อรา แมลง เป็นการเพิ่มมูลค่าให้แก่ข้าวกล้องของประเทศไทยให้มีความสามารถในการแข่งขัน นวัตกรรมนี้จึงเป็นการเพิ่มมูลค่าให้แก่ข้าวไทยเพื่อการแข่งขัน และเทคนิคนี้มีราคาถูกสามารถผลิตเองได้ง่ายตั้งแต่ระดับครัวเรือนจนถึงอุตสาหกรรมขนาดใหญ่ ซึ่งเกษตรกรผู้ผลิตข้าวสามารถนำมาใช้ในการผลิตข้าวกล้องหอมเพื่อจำหน่ายได้ อีกทั้งข้าวกล้องที่ได้ยังมีอายุการเก็บรักษาที่ยาวนานจึงช่วยในการยืดเวลาในการจำหน่ายเพื่อให้ได้ราคาสูงอีกด้วย

With an emphasis on sustaining rice quality during storage, the sachet functions by pairing the antifungal Michelia alba oil with a nano-porous structure composed of natural organic fiber and developed through an exclusive technique. The essential oil fills the empty pores, and the pore entrance is coated with a special, natural coating. This essential oil-infused-fiber is then packed into the sachet as a final step. Depending on the size of the package and the amount of rice, a single sachet will be placed on top of the rice in the container or multiple sachets will be mixed throughout. The active components of the essential oil vapor are then released from the fibrous pores. The fiber-pore structure and the coating act as a filter to allow some active components to pass through, inhibiting antifungal activity. After 48 hours of storage, the rice will retain a desirable Jasmin-like odor and will be ready to be sold. The rice is safe from fungal growth for more than 6 months and keeps a softer texture than regular brown rice stored without the sachet.

การผลิตบรรจุภัณฑ์ต้านเชื้อราที่มีไอระเหยของน้ำมันหอมระเหยจากดอกจำปีนี้เริ่มจากการนำไฟเบอร์พืชจากธรรมชาติมาทำให้เกิดรูพรุนโดยเทคนิคพิเศษเพื่อทำให้เกิดห้องเซลล์สำหรับเก็บกักน้ำมันหอมระเหยเอาไว้ได้  จากนั้นจึงทำการพ่นไอระเหยของน้ำมันหอมระเหยเข้าไปในห้องเซลล์นั้นแล้วทำการปิดทับด้วยสูตรสารเคลือบตามธรรมชาติ แล้วนำไฟเบอร์ที่ได้ไปบรรจุเป็นซองขนาดเล็ก (คล้ายถุงดูดความชื้น) เมื่อต้องการใช้งานจึงทำการบรรจุข้าวกล้องลงในกล่องขนาดต่างๆตามที่ต้องการ แล้วจึงนำซองไฟเบอร์ที่มีน้ำมันหอมระเหยมาวางไว้ด้านบนของข้าวในอัตราส่วนที่กำหนด จากนั้นไอระเหยของน้ำมันหอมระเหยจะถูกปลดปล่อยออกมาผ่านชั้นต่างๆของไฟเบอร์เพื่อเลือกเฉพาะสารออกฤทธิ์ที่ต้องการในการยับยั้งเชื้อรา โดยใช้เยื่อไฟเบอร์เป็นตัวกรอง เมื่อเก็บไว้ประมาณ 48 ชั่วโมงจึงเริ่มจำหน่ายได้ เพราะข้าวกล้องที่ได้จะมีกลิ่นหอมคล้ายกลิ่นของข้าวหอมมะลิ ปราศจากเชื้อรากว่า 6 เดือน และเมื่อนำมาหุงจะทำให้ข้าวมีเนื้อสัมผัสที่นุ่มขึ้นอีกด้วย

   

Inventors: 

Assoc.Prof.Dr. Narumol Matan and team,

School of Agricultural Technology,

Walailak University, Thasala, Nakhon Si Thammarat 80160

Research funding

  • The Higher Education Commission, Thailand under the project entitle “The development of the antifungal pad from natural essential oil vapor containing water hyacinth root for extend the shelf-life of husk and brown rice

Awards
  • Outstanding Research award in the 5th Higher Education Research Promotion Congress V (HERP CONGRESS V) from the Higher Education Commission, Thailand dated 2nd March 2017 (Narumol Matan, Sumethee Songsamoe and Siriporn Chaemsanit)

Sources:
  • Sumethee Songsamoe, Narumol Matan, Nirundorn Matan. 2017. Antifungal activity of Michelia alba oil in the vapor phase and the synergistic effect of major essential oil components against Aspergillus flavus on brown rice. Food Control 77:150-157

  • Kitiya Suhem, Narumol Matan, Nirundorn Matan, Sorasak Danworaphong, Tanong Aewsiri. 2017. Enhanced antifungal activity of michelia oil on the surface of bamboo paper packaging boxes using helium-neon (HeNe) laser and its application to brown rice snack bar. Food Control 73:939-945

More information:

Facebookwufrontovation

Related Link: 


TOP